DETAIL
【Area】日本・徳島
【Style】 Hazy IPA
【ABV】 7%
【Hops】 タラス、カシミア、カリスタ
【ML】 330
-Brewer's Voice-
副原材料:我が家の畑で採れたすだち果汁
新たなツインズシリーズ(IPA)です! 今回は酵母の違いを試しています。 どちらのビールも麦芽とホップは全く同じで、一方にはスパイシーなベルギー酵母を、もう一方にはHazy IPAに使用するフルーティーなイギリス酵母を用いて発酵させました。
麦芽はピルスナー、それに加えてソフトなボディを出すために小麦を多めに使用しています。 ケトルでのホッピングは全てカシミアを使用し、苦味を抑えつつホップアロマを引き出すために大部分は最後に投入しました。 ドライホッピングは、タラスに加えてカリスタを少々使用しています。 タラス、カシミア、カリスタは、レモン、ライム、グレープフルーツなどの柑橘系のフレーバーを色濃く引き出してくれています。また、 背後には微かにメロンやココナッツの風味が感じられます。
TWINS- Hazy IP-は、柑橘系のホップの風味と香りが際立って楽しめます。一方、TWINS- Belgian IPA-では、酵母とホップのミックスが楽しめます。 最初の一口では、酵母のクローブとバナナの香りに引き付けられ、次の一口ではホップの柑橘系の風味が前面に広がってきます。 一口ずつ飲み進める度に感じる変化が楽しめます。たったひとつの原材料の変化により、最終的に仕上がったビールに生じた大きな違いを、それぞれのビールを飲み比べながらお楽しみ下さい!
We have another pair of Twins ready! This time we decided to play around with yeast. Both beers had exactly the same malt and hops but one got a spicy Belgian yeast and the other the fruity English yeast that we use for hazy IPAs.
For the malt we used pilsner along with a high percentage of raw wheat to give it a soft body. The hopping in the kettle was all Cashmere with the majority done at the end to keep with bitterness down but give a big hop aroma. The dry hopping was with Talus and a little bit of Callista. Talus, Cashmere and Callista all deliver a lot of citrus flavor with lemon, lime and grapefruit being the most noticeable. After that you might notice a bit of melon or even a little coconut.
Twins Hazy IPA showcases the hops with the citrus being very noticeable in the aroma and flavor. Twins Belgian IPA, on the other hand, is an interesting mix of the yeast and hops. One sip you might focus on the clove and banana notes from the yeast and the next sip the citrus from the hops might come to the front. It really seems to change from sip to sip. It is fun to drink these side by side and see how one change in the ingredients can make a big difference in the final beer.